The Parker

Portland, Oregon

How do we take stylistic cues from 1930s industrial warehouse buildings for a high-end residential project in Portland's Pearl District?

FFA provided complete design services for The Parker, a new 177-unit apartment development on a full city block in Portland’s Pearl District. The design concept is for a traditional “U-shaped” double-loaded corridor scheme for the residential floors, with the building organized around a generous courtyard space that is accessible to all residents.  The complex consist of six stories above-grade, with one level of below-grade parking and storage.  Common areas include public lobby spaces, a community room, fitness center, and leasing offices.

The courtyard space is the central amenity for the residents, providing spaces for multiple activities to occur, and adds a major new civic space that can be accessed by the public.  The courtyard is built on a post-tensioned concrete slab that includes planters that function as storm water treatment areas.  A water-resistant barrier is applied over the entire structural deck, separating the courtyard space from the parking level below.

Year Completed:
2014
Size:
205,000 sf
177 Units
Construction Cost:
$27 million
Project Contact:
Joe Zody, AIA, NCARB
Associate Partner, Housing Market Lead
Recognitions:

LEED NC for Homes - Platinum

Courtyard Hearth
Shared Amenities
Lobby Seating
Industrial-Inspired Facade

Courtyard Gathering Space
Lobby Entry